Alkohol nie w każdym przypadku szkodzi czyli pomysły na domowe, zdrowe i smaczne nalewki z owoców

Napoje alkoholowe, przy założeniu, że są pite z głową, stanowią nieograniczone źródło doznań smakowych. Wiele z nich posiada nie tylko walory smakowe, lecz również prozdrowotne. Na przykład osobom mającym problemy jelitowe oraz z niedokrwistością czasem poleca się picie wina czerwonego, który działa wspomagająco na problemy z trawieniem, na przykład ciężkich czerwonych mięs oraz przy niewystarczającej podaży czerwonych ciałek krwi.

nalewki

Autor: George Grinsted
Źródło: http://www.flickr.com

Nalewki przyrządzane z bukietów ziół lub wielu różnych owoców są polecane w stanach zapalnych zębów oraz przeziębieniach a także przy problemach trawiennych – poczytaj więcej o nalewkach regionalnych.

Powszechnie znane są festyny połączone z degustacjami wina a nawet mocniejszych trunków, gdzie posmakować można rzeczywiście kunsztownych smaków. Ale delektować można się także w mniejszym gronie. Gros osób nie tylko umie wybrać naprawdę ciekawe piwa, wódki czy nalewki. Sporo jest też takich, którzy własnoręcznie przyrządzają napoje alkoholowe. Popularne są zwłaszcza produkowane w zaciszu domowym nalewki czy wina. Wyższą szkołą jazdy jest z pewnością wytworzenie w warunkach domowych piwa albo wódki, jednak również w tym zakresie czynione są postępy, wynikające szczególnie ze zwiększających się technicznych możliwości oraz szerokiego dostępu do wiedzy.

Do najbardziej popularnych trunków sporządzanych na własny użytek zaliczane są głównie słodkie owocowe wina, wśród nich najbardziej popularne są te robione na bazie wiśni, porzeczek albo maliny.

Nalewki można robić w zasadzie z dowolnych komponentów – zobacz np.

Publikowany artykuł kompletnie Cię pochłonął? Jeżeli tak, to zaciekawi Cię także oryginalna strona (http://punktrehabilitacji.pl/), która ma zbliżone informacje.

informacje o cytrynówce. Najpopularniejsze są oczywiście również te owocowe, najczęściej wytwarzane z naszych krajowych owoców. Do najpopularniejszych należą wiśniówka, malinówka czy nalewki z aronii, porzeczki oraz pigwy. Jednak równie popularne są nalewki bardziej wyraziste, kwaskowate, na przykład cytrynówka. Nalewki ziołowe to bardzo aromatyczne napoje i nie zawsze cieszą się popularnością, tym bardziej, gdy kiepsko zestawiło się składniki. Wśród wysoko alkoholowych napojów też spotyka się alkohol o nazwie cytrynówka, który zaliczany jest raczej do wódek niż nalewek. Ma rzadką konsystencję, jest tylko odrobinę zabarwiony, a czasem nawet wcale. I przede wszystkim jest nie słodki, tylko wytrawny.