W każdej restauracji funkcjonuje coś takiego jak menu. Ale nie każde menu, jaką oferują lokale gastronomiczne może nas oczarować. Część kart dań woła wręcz o to by wyrzucić je do śmieci. Właściciele takich miejsc muszą zadbać o to, by karta menu była czysta i estetyczna.

wnętrze restauracji

Autor: eyeliam
Źródło: http://www.flickr.com
Nie chcemy jadać w miejscach, gdzie karta menu wygląda tak jakby od dziesięciu lat nikt jej nie zmieniał. Jednak musimy go dotknąć, żeby wybrać coś, co chcemy zjeść. A jeżeli już sam widok kartę sprawia, że jeść nam się odechciewa to raczej nie będziemy mieli chęci również w takim miejscu spożywać jakiegokolwiek posiłku. Tak, wić czasem dobrze zrezygnować z wielkiej kart dań i zrobić menu na zalaminowanych kartkach. Do tego dołożyć tablicę z tym, co jest do picia za barem, przy którym można składać zamówienia i wszystko stanie się jasne i przejrzyste i na sto procent o wiele bardziej przyciągające klientów niż zatłuszczone menu. Zwróćmy też pod rozwagę to, czy może poza zatłuszczona menu, zasłonki też nie potrzebują zmiany i okna przetarcia. Takie rzeczy w ogromnym stopniu wpływają na wydźwięk lokalu. Co istotne koszt zmian w tym zakresie nie jest duży, więc warto o nich pomyśleć.

Przyprawniki

Autor: Daniel Lobo
Źródło: http://www.flickr.com
Odpowiednie podanie przypraw
Na stolikach w lokalach gastronomicznych przeważnie da się zauważyć serwetki w mniej lub lepszym serwetniku oraz przyprawy, które często stoją sobie tak jakby ktoś je na stolikach postawił z rok lub dwa lata temu i o nich zapomniał. Jeśli chcielibyśmy by nasz lokal przyciągała klientów musimy zadbać o każdy szczegół w tym o przyprawniki. Jeżeli otrzymujemy od dystrybutora jakiś produktów przyprawniki i do tego jeszcze serwetniki, to na Boga, pamiętajmy by na każdym stoliku były takie same zestawy. A najlepszym rozwiązaniem jest kupno takich samych przyprawników i serwetników na wszystkie stoły w jakimś pasującym do lokalu kolorze bez zbędnych liter reklamujących jakiś koncern. Postarajmy się o to, żeby lokal, do którego wchodzi głodna osoba rzeczywiście przyciągał nie tylko pysznymi potrawami, ale również fajnym wnętrzem.

Intrygują Cię prezentowane tutaj tematy? Jeżeli tak, to kliknij dodatkowo ten link – są tu ważne informacje, które także Cię zainteresują.

Postarajmy się, by wszyscy wkraczająca do naszego lokalu czuła się przyjemnie już od momentu przekroczenia progu. Diabeł tkwi w szczegółach, więc nie zapominajmy, że dobry przyprawnik to nie tylko dwie przyprawy, a też oliwa (wizytówka Sklep Z Oliwą laoliva.pl zapraszamy sprawdź tę zakładkę) lub jakaś inna przyprawa, która będzie pasowała do atmosfery restauracji, knajpy i podawanych w nim dań.

*