Cytrynówka – charakterystyka

Współcześnie dzięki olbrzymiemu dostępowi do informacji jak również różnorodnych produktów ludzie zawierają wielkie okazji w zakresie gastronomii. Mimo to wybrane rodzime artykuły cieszą się niezmiennym powodzeniem – w kraju do takich wyrobów zdecydowanie zaliczają się przeróżnego typu nalewki, z reguły robione z sezonowych owoców. Co jednak da się zrobić, gdy sezon na konkretne owoce już minął? Na szczęście rozwiązań jest ogrom – istnieją dobre sposoby na nalewki wykonywane z owoców możliwych do kupienia w każdym sezonie. Trzeba do nich od lat znana z doskonałego smaku cytrynówka. Można ją zrobić samemu, aczkolwiek nie w każdym przypadku jest to zadanie banalne – dodatkowo, jak w razie każdej nalewki, konieczne jest przeczekanie kilku tygodni, a chociażby miesięcy. Dlatego zakupienie gotowej jest na pewno świetną możliwością dla ludzi mniej cierpliwych lub takich, które bardzo pragną poczęstować gości znakomitym napojem.

alkohol

Autor: Daniel70mi
Źródło: http://www.flickr.com
Cytrynówka to napój powstający z wyrazistego syropu cytrynowego, jaki dojrzewa wraz z alkoholem około miesiąca. Najczęściej syrop powstaje parę dni przez połączenie oczyszczonych skórek , a także soku z cytryny z cukrem. Koneserzy na pewno mogą docenić też wyraźniej ekskluzywne wersje z miodem w miejscu cukru; możliwe są także dodatki w postaci wybranych przypraw, takich jak przykładowo laska wanilii lub kawałek laski cynamonu. W zależności od upodobań smakowych można zyskać cytrynówkę wytrawną bądź słodką – zależy to najczęściej od początkowej zawartości cukru, cytrynówka nie jest nalewką ulegającą fermentacji – czas miesiąca niezbędny jest na dokładne przemieszanie smaków i pozbawienie napoju potencjalnej goryczki, która czasem pochodzi z albeda – białawej części skórki z cytryny. Z pewnością należy ją posiadać na istotne okazje, czy zwyczajnie aby niekiedy móc cieszyć się jej aromatem, aczkolwiek w każdej sytuacji trzeba pamiętać, iż jest to dosyć mocny napój alkoholowy.

cytrynówka

Autor: Luis Rull Muñoz
Źródło: http://www.flickr.com

Cytrynówka może być pita samodzielnie bądź zostać składnikiem innych napojów. Świetnie pasuje jako oryginalny dodatek do mojito, drinków zawierających grejpfrut, pomarańcze i odmienne cytrusy, niektórymi napojami gazowanymi czy tonikiem.

Ten materiał jest niezwykle interesujący, ale bez wahania zobacz także ten opublikowany tutaj (https://pizzahut.pl/restauracje/legionowo) w innym miejscu post – on również jest warty uwagi.

Sprawdza się przede wszystkim w napojach orzeźwiających ze względu na charakterystyczny, kwaskowaty smak. Jest znakomita na imprezy oraz spotkania towarzyskie, lecz nie jedynie – podobnie jak mnóstwo innych nalewek jest rewelacyjna na trawienie. Uważa się, że idealnie się sprawdza także na przeziębienie – zawiera ogrom witaminy C, łagodzi te przejawy jak katar, a dodatkowo przyspiesza metabolizm. Bez wątpienia należy od czasu do czasu spróbować pysznych nalewek – nie należą do drogich, a mogą o wiele wynagrodzić wysiłek włożony w ich pozyskanie.