Wstąpienie do UE a popularność wina. Podstawowe fakty ze świata wina!

We Francji, czy we Włoszech jest dobry zwyczaj kosztowania porządnego wina w czasie obiadu albo kolacji. Gdy podróżujemy po tych regionach z pewnością wiele razy staliśmy się świadkiem tego typu widoczków. Wtedy zapewne zazdrościliśmy naszym zachodnim sąsiadom, że mogą sobie na taką ekstrawagancję pozwolić. W końcu w tych właśnie państwach każdy obszar ma własne winnice i tajemne przepisy, których historia sięga średniowiecza i strzeżone przez mnichów. Tymczasem, dzięki wstąpieniu Polski do Wspólnoty Europejskiej, także my możemy sobie pozwolić na dobrej klasy wino, nie wydając przy okazji bajońskich sum.

Jeszcze pewien czas temu za dobre wino trzeba było rzeczywiście dużo zapłacić. Przeciętny zjadacz chleba nie mógł sobie zbyt często pozwalać na coś tak wysublimowanego, jak kieliszek wina do obiadu. Wyszukiwanie najlepszych gatunków było widziane jako burżujskie i kosztowne hobby. Całe szczęście, czasy się zmieniły i obecnie można bez trudu podróżować po całym kontynencie i kosztować regionalnych trunków, jak również nabywać dobrej jakości wino grand cru w ulubionych marketach lub .

kieliszek dobrego wina

Autor: Fredrik Rubensson
Źródło: http://www.flickr.com

Jeśli z pogardą patrzymy na najniższe półki w naszym supermarkecie, to jesteśmy w poważnym błędzie. Już bardzo często można znaleźć bardzo ciekawe gatunki w przystępnych cenach. Trzeba jedynie uważnie czytać etykiety. Do tego, rzecz jasna, przydaje się odrobina fachowej wiedzy, którą bez problemu znajdziemy w odpowiednich czasopismach albo poradnikach na temat degustacji wina dla początkujących pasjonatów wina. Pojawiają się również strony internetowe, gdzie edukuje się rodaków oraz uczy się poznawać poszczególne gatunki, tak by nie kupować w sklepach byle czego. Dzięki takim akcjom, bez problemu odnajdziemy takie wino, jakie smakuje nam najbardziej.

Popularyzacja tego trunku w naszym kraju to też zasługa wszystkich programów kulinarnych, w których niesłychanie często składnikiem dania jest wyselekcjonowane wino. A jeżeli już kupiliśmy butelkę dobrego wina , by przyrządzić wołowinę wedle receptury Julii Child, to przecież nie można zmarnować całej reszty. A właśnie ta potrawa smakuje wyśmienicie z kieliszkiem dobrego francuskiego wina.