Kartę dań poproszę

Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, dania i obsługa. To również klienci, aranżacja wnętrza i jakże istotne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw dań serwowanych przez kucharza, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Porządna restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i przejrzysta. To dwie najważniejsze cechy. Jeżeli nawet jest to zafoliowana kartka, to musimy sprawdzić, czy folia nigdzie się nie odkleja.

Jeżeli to książeczka, to trzeba przejrzeć każdą na koniec dnia i sprawdzić czy nie zapodziały się między kartkami jakieś okruchy. To niezmiernie ważne by menu było czyste, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Ważne jest też to, by, co pewien czas robić przegląd potraw i odrzucić z menu te, które się nie sprzedają. Jeśli mamy ochotę wprowadzić jakieś zmiany w karcie potraw nie zapominajmy, że nie możemy tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo wydrukować karty menu, strona tutaj. Nie piszmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to nieestetyczne.

Przyprawniki do soli i pieprzu

Autor: amyshuff
Źródło: http://www.flickr.com

Na stołach w lokalach gastronomicznych przeważnie da się zauważyć serwetki w mniej lub lepszym serwetniku oraz przyprawy, które prawie zawsze stoją sobie tak jakby ktoś je tam postawił dawno temu i zapomniał je uzupełniać i myć. Jeżeli chcielibyśmy by nasz lokal przyciągał klientów warto zadbać o każdy szczegóły w tym o przyprawniki. Jeśli dostajemy od dystrybutora jakiś produktów przyprawniki i dodatkowo jeszcze serwetniki, to dobrze by na wszystkich stoliku były identyczne zestawy. A najlepszym rozwiązaniem jest kupno takich samych przyprawników i serwetników na każdy stoły w jakimś ładnym kolorze bez zbędnych liter reklamujących jakiś koncern, sprawdź kompletną propozycję pod adresem. Zadbajmy o to, żeby miejsce, do którego wchodzi głodny człowiek rzeczywiście przyciągało nie tylko pysznymi jedzeniem, ale również fajnym wnętrzem. Postarajmy się, żeby wszyscy wchodzący do naszego lokalu czuli się dobrze już od momentu przekroczenia progu. Diabeł tkwi w szczegółach, więc nie zapominajmy, że porządny przyprawnik to nie tylko dwie przyprawy, a również oliwa lub inna orientalna przyprawa, która będzie wpisywała się w klimat restauracji, knajpy i serwowanych w nim potraw. restauracja (kliknij tutaj)