Dlaczego kawa jest tak popularnym napojem?

Kawa jest napojem znanym i chętnie pitym już od wielu setek lat. Doceniana jest z uwagi na walory smakowe, ale nie tylko. Ma ona bowiem specjalne działanie, za sprawą którego zaliczana jest niekiedy do używek. Kawa zawiera bowiem kofeinę, środek dzięki któremu podwyższa się ciśnienie krwi. Napój ten pomaga również w koncentracji i skupieniu uwagi na czynnościach. Z tego powodu wielu ludzi pije ją codziennie rano, by pobudzić organizm do działania. Powinno się jednak mieć na uwadze, by nie pić jej w nadmiernych dawkach, może to bowiem spowodować szkodliwe konsekwencje dla organizmu; przykładem jest między innymi zbyt wysokie ciśnienie.

Czarna kawa

Autor: Bill So
Źródło: http://www.flickr.com

W zbieraniu i wytwarzaniu kawy na świecie prym wiodą kraje Ameryki Południowej oraz azjatyckie. Z pewnością najbardziej ceniona w skali świata jest kawa brazylijska. Doceniana jest ze względu na wyjątkowy smak.

Podawanie kawyna całym świecie powstało bardzo dużo stylów i metod podawania kawy. Kilka z nich to sposoby uniwersalne, a zatem można pójść do kawiarni w wybranym państwie, a pod danym określeniem będzie rozumiane to samo. Przykładem jest caffe latte, czyli kawa przyrządzana z wielką dawką pianki mlecznej. Taka kawa (http://www.goodcaffeine.pl/) to właściwie deser kawowy, gdyż nie jest zbytnio mocna, a większą część napoju tworzy mleko. Kawę tę podaje się w większości przypadków w wysokiej szklance. Tak samo dla innych rodzajów kawy przyporządkowane są odpowiednie sposoby podawania. W ostatnim czasie popularne stały się kawy z wzorami na powierzchni, tworzonymi za pomocą mleka.

Autor: redcoon.pl

Palarnia kawy
Ziarna kawowe zbiera się w formie „zielonej”, a później poddaje się działaniu wysokiej temperatury. Palarnia kawy jest miejscem, w którym ten proces ma miejsce. Istnieją różne palarnie kawy, przykładowo ogromne przemysłowe, a także małe, które przeprowadzają proces na polecenie klienta. W wybranych niewielkich punktach tego typu można napotkać rozmaite okazje. Przykładem jest opcja samodzielnego wybrania przez klienta sposobu palenia ziaren. W miejscu takim wykorzystywane są profesjonalne maszyny, które pozwalają na wygodny sposób palenia ziaren kawowych. Niewątpliwie kawa przed chwilą palona ma znacznie większe walory smakowe o tej palonej masowo.