Bezpieczna kuchenka

Popularne stało się pitraszenie w najpopularniejszych telewizjach. W głównym paśmie nadawania czcigodne miejsce zajmują audycje kulinarne. Gwiazdorami są szefowie kuchni renomowanych restauracji. Kucharzą oni w różnych plenerach, a to skansen wsi lubelskiej, a to dalekie kraje. Gdzie by nie był kuchmistrz przy przygotowaniu dań snuje gawędy na temat miasta w którym się znajduje, jego zwyczajów kucharskich lub też – jeśli tłem jest atelier telewizyjne bądź inne pomieszczenie – dywaguje na temat walorów zdrowej kuchni, wszystko to przetykając wskazówkami przyrządzenia konkretnej potrawy. Nic zatem dziwnego że gromadnie rzucił się naród do kucharzenia. Aspiracją wielu jest podanie na spotkaniach familijnych oryginalnych dań.

patelnia

Autor: Le Creuset
Źródło: www.smakprostoty.pl
W okresie letnim najbardziej modnym sposobem spędzania czasu będzie gotowanie na wolnym powietrzu. Niewątpliwie by stopniowo stać się mistrzem patelni niezbędny jest nam należyty sprzęt. Napewno zaciekawi Cię również słoik do koktajli. Potrzebna jest kuchnia na gaz lub elektryczna. Ze względu na trend ekologiczny coraz to bardziej atrakcyjne są tzw. kuchnie indukcyjne. Posiadają one wiele zalet, jednym z największych jest niskie zużycie energii. Płyta indukcyjna bowiem wykorzystuje do swojego działania fenomen magnetyzmu. Dokładniej powiedziawszy jedną z własności owego zjawiska jest doprowadzanie ciepła poprzez prędkie przemiany pola magnetycznego.

Takie przemiany powodują w specjalnie sporządzonych naczyniach (przykładowo patelnie indukcyjne) podniesienie temperatury umożliwiające gotowanie – . To rozwiązanie umożliwia szybkie kucharzenie równocześnie oszczędzając energie.

patelnia

Autor: Chasseur
Źródło: www.SmakProstoty.pl
Kolejnym atutem kuchni z płytą indukcyjną jest bezpieczeństwo jej użytkowania. Płyta podczas pitraszenia jest ciągle chłodna, nadaje się więc do mieszkań w jakich mieszkają małe dzieci. Każdy wie że rodzic musi mieć ciągle natężoną uwagę. Gdyby wbrew starań smyk dotknął kuchenki niedługo po jej zgaszeniu nic złego by się nie wydarzyło – inaczej niż w wypadku standardowych kuchenek. Nie spowodujemy też pożaru, bo nie ma ognia.

Wadą tego rozwiązania jest jednakże przymus korzystania ze specjalnych naczyń. Muszą one być stworzone z metalu magnetyzującego się, ewentualnie mieścić w dnie taki metal. Firmy produkujące garnki jak też patelnie indukcyjne oznaczają je w szczególny sposób.