Jak szybko zrobić domowe alkohole?

Święta, imieniny czy chociażby impreza z rodziną to doskonała okazja do uraczenia uczestników nalewkami domowej roboty. Ten alkohol zaistnieje jako nie tylko pyszny, lecz także zdrowy i z pewnością zdobędzie serca gości. Świetnymi trunkami na Święta Bożego Narodzenia oraz całą zimową porę będą nalewka cytrynowa i nalewka korzenna.

przecięta na pół cytryna

Autor: William Warby
Źródło: http://www.flickr.com
Obie nalewki posiadają zapadający w pamięć smak, perfekcyjny aromat oraz cechy osłaniające przed chorobami i wrażeniem pełnego żołądka, a zrobienie ich zajmuje niedużo czasu. Warto wspomnieć, że domowe nalewki nie przynoszą nieprzyjemnych dolegliwości kolejnego dnia po wypiciu ich w dużych ilościach, ponieważ są wykonane w całości z naturalnych składników.

Nalewka cytrynowa to doskonały wybór dla osób, które są miłośnikami kwaśnych, wyraźnych smaków. Jest nad wyraz smaczna i idealna do natychmiastowego wykonania – pomimo że najlepiej sprawdza się po kilku tygodniach od wytworzenia, w zasadzie nadaje się do wypicia od razu po przyrządzeniu. Do zrobienia nalewki potrzebujemy jedynie 3 cytryn, 0,5 litra alkoholu (dowolnie spirytus lub wódka), 400 g cukru i ewentualnie wody, jeżeli wolimy delikatniejsze napoje. Przepis można dowolnie modyfikować według preferencji. Aby osiągnąć słodszy posmak, do napoju można wlać także miód. W niektórych recepturach znajduje się także mięta, dzięki której aromat lekko się zmienia. Nalewka cytrynowa orzeźwia latem, a zimą pomaga w walce z przeziębieniem, ponieważ rozgrzewa i zawiera witaminę C. Nalewka cytrynowa jest pomocna także w przypadku przejedzenia, ponieważ przyśpiesza trawienie oraz przemianę materii. Podobne właściwości ma nalewka korzenna. Niewątpliwie jest to idealna alternatywa świąteczna. Do jej wykonania niezbędne są przyprawy korzenne (np. wanilia czy goździki), skórka z pomarańczy, 0,5 litra alkoholu (wódka, spirytus lub oba dodane jednocześnie), 0,25 litra miodu oraz woda. Podobnie jak w przypadku „cytrynówki” ilość składników można zmieniać w zależności od preferencji. Nalewka rozgrzeje w trakcie zimnych miesięcy, a o każdej porze roku polepszy samopoczucie. Tak jak w przypadku nalewki cytrynowej, nalewka korzenna pomaga zwalczyć uczucie pełnego żołądka, a także ułatwia trawienie. Poza tym korzenny zapach idealnie oddaje magię Świąt i zimowych wieczorów.

Czy szukasz nowych i interesujących artykułów na powyższy temat? Służymy pomocą – kliknij i sprawdź tutaj nowe fakty.

Teoretycznie napój musi odstać kilka miesięcy, ale nadaje się do degustacji również od razu po wykonaniu. Więcej informacji – litworówka.

Domowe, własnoręcznie wykonane trunki są nie tylko smakowite i nieskomplikowane w przygotowaniu. Zarówno nalewka cytrynowa, jak i nalewka korzenna doskonale usuwają objawy przejedzenia, co jest nieocenione podczas rodzinnych obiadów świątecznych. Dzięki tym napojom wyleczymy także przeziębienie, a dobre samopoczucie nas z pewnością nie opuści (kliknij). Możemy zapewnić naszych gości, że skład takich nalewek jest całkowicie naturalny, czego nigdy nie będziemy pewni, kupując gotowe produkty.