Jakie plusy ma domowa ciabatta?

Ciabatta to pyszne, chrupiące pieczywo, które możesz prosto wykonać w domu. Dlaczego jest to dobry pomysł? Z tego samego powodu, dla którego dobrze jest przygotować jakiekolwiek pieczywo we własnej kuchni. Pieczywo własnej roboty jest źródłem ogromnej satysfakcji. A to przecież jest najważniejsze w gotowaniu, by czuć z przyrządzania posiłków przyjemność i satysfakcję. Takie wypieki są szczególnie doceniane w Polsce, gdzie wciąż dużą wagę przywiązuje się do tradycji.

przekrojona ciabatta

Autor: Elsie Hui
Źródło: http://www.flickr.com
Niemal wszystkie babcie często robiły samodzielnie chleb i nikt nawet nie musiał ich do tego namawiać. Po prostu fabryczne wypieki nie były wówczas tak popularne, a do tego własne wykonywanie pieczywa dawało im wiele radości.

ciabatta - przygotowanie ciasta

Autor: Rebecca Siegel
Źródło: http://www.flickr.com

Pieczenie swojego chleba i tym podobnego pieczywa, jak na przykład ciabatta jest postrzegane dziś jako spore kuchenne wyzwanie. Tymczasem niekoniecznie musi to być prawda. Domowa ciabatta jest niezwykle prosta do wykonania. Jednak nie musisz tego mówić gościom. Mogą być przekonani, że zwyczajnie doskonale sobie radzisz z mocno złożonymi przepisami. Jak wiec widzisz, zrobienie ciabatty powinno dać Tobie też wiele dumy oraz doprowadzić do tego, że zasłużysz na podziw rodziny lub przyjaciół.

Co powinieneś zrobić, aby upiec domową ciabattę? Potrzeba Ci jedynie podstawowych składników, takich jak mąka, woda a także drożdże i rzecz jasna sól. Nie zapomnij, że domowa ciabatta jest najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu. Jeśli chcesz nią poczęstować zaproszonych, z wyprzedzeniem rozplanuj moment jej przygotowania. Trzeba jednak dodać, że ciabattę da się kolejnego dnia zamienić na tzw. bruschettę, co jest równie smacznym daniem (więcej informacji w tym miejscu: moja inspiracja na tej stronie).

Warto także dodać, że ciabattę da się wykonać w wielu kształtach. Nie jest to tak stała forma jak na przykład chleb. Możesz wykonać jedną dużą ciabattę albo kilka mniej okazałych z tej samej ilości składników.