Patelnie żeliwne

Jeżeli Twój moment oczarowania patelniami teflonowymi akurat mija bezpowrotnie, sugerujemy nowe rozwiązanie. Nowe dla Ciebie, ponieważ świat już od stuleci gotuje w patelniach żeliwnych.

patelnie

Autor: Silit
Źródło: www.smakprostoty.pl

Patelnie żeliwne. Dzięki nim nasza przygoda z gotowaniem nabierze nowego wymiaru. Jej doskonałe właściwości wyostrzą aromat i smak przyrządzanych potraw. Co ciekawe, przygotowane na żeliwie posiłki są wzbogacane o śladowe ilości żelaza – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, patelnie żeliwne są więc idealne dla osób chorujących na serce lub tych z niedoborem czerwonych krwinek.

Żeliwo doskonale przewodzi ciepło, oszczędza czas przeznaczony na ugotowanie potraw, oraz dodatkowo energię. Pamiętajmy, że im bardziej wiekowa patelnia żeliwna, tym tym lepiej będzie nam się na niej gotowało.

Lata intensywnej pracy wzbogacają jej właściwości, zamiast obniżać. Zupełna przeciwność teflonowych patelni, na których z każdym użyciem smaży się coraz gorzej. Gdy mówimy o żeliwie – ta reguła działa w przeciwnym kierunku. Tajemnica polepszającej się z upływem lat jakości przysmażania na żeliwie tkwi w jego konserwacji. Impregnowana przez wiele lat patelnia, z latami staje się jeszcze lepsza. To, co było dobre od samego początku, wciąż pracuje na swą korzyść. Wszyscy spotkaliśmy się z gospodyniami, które uważają iż najsmaczniejsze potrawy przyrządzają tylko w swojej kuchni, używając swoich garnków i patelni, teraz sami możemy się przekonać że nie są to puste słowa – .

Albowiem patelnie żeliwne są nieco cięższe od pozostałych, nauka smażenia pysznych naleśników zajmie troszkę więcej czasu, co nie oznacza, że nie jest do opanowania – wręcz przeciwnie. Kruchość i zapach naleśników będzie rekompensatą za czas poświęcony na dopracowywanie swych umiejętności.

żeliwna patelnia

Autor: Le Creuset
Źródło: www.smakprostoty.pl

Aby nasza patelnia sprawowała się jak należy wiele długich lat, musimy o nią odpowiednio zadbać. Po każdym użyciu trzeba należycie ją wytrzeć papierowym ręcznikiem, a przy tym zapomnieć o tym, że jesteśmy właścicielami zmywarki – środki do czyszczenia mogą powodować korodowanie powierzchni – sprawdź: patelnie z kolorowego żeliwa.

I nie zapominajmy, że naczynia te nie powinny być wykorzystywane do przechowywania kwaśnych potraw, ponieważ wchodzą one w reakcje z żeliwem, czego skutkiem może być metaliczny smak potraw.