Kilka ciekawostek o własnoręcznym produkowaniu domowego alkoholu

Alkohol zajmuje w rodzimej tradycji bardzo istotne miejsce i to bynajmniej nie dlatego, że Polacy piją go dużo. Statystyki bowiem jasno wskazują, że na tle wielu narodów europejskich picie alkoholu w Polsce wypada rzeczywiście blado.

lampka nalewki

Autor: fo.ol
Źródło: http://www.flickr.com
Niemniej jednak, istotnym zainteresowaniem cieszą się samodzielnie robione alkohole, traktowane w polskich domach na zasadzie przetworów, takich samych jak np. dżem. Takie receptury są dość często przekazywane nawet z pokolenia na pokolenie. Przykładem może być chociażby litworówka, nalewka wykonywana na obszarze polskiego Podhala . Z jakiego powodu akurat tam? Jako że to właśnie w rodzimych Tatrach można spotkać arcydzięgiel litworu, który jest najważniejszym składnikiem nalewki. Na dodatek używa się rzecz jasna spirytusu. Zazwyczaj napój jest też słodzony miodem. Zdaniem górali posiada on właściwości uzdrawiające, przykładowo łagodzi ból.

nalewki

Autor: George Grinsted
Źródło: http://www.flickr.com

Wielu Polaków jest również miłośnikami tradycyjnej cytrynówki. Jej wykonanie jest proste, wystarczy wyłącznie dysponować spirytusem, opcjonalnie gotową już wódką oraz dodać do niej sok z cytryny. Niekiedy wykorzystywany jest również jej miąższ. Zdarza się, że cytrynówka jest poza tym słodzona. W niektórych regionach kraju wytwarza się także specjalny alkohol na palonym cukrze. Jest bardzo słodki oraz ma lekkie brązowe zabarwienie. Nie ma chyba też osoby, jaka nie słyszałaby o uwielbianej śliwowicy, jaką można kupić na Podhalu. Jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest ze śliwek. Jednym z najbardziej popularnych trunków, które wiele osób przygotowuje własnoręcznie jest oczywiście wino (zobacz: wino z riesling) – z reguły z winogron, chociaż wino można zrobić też z jabłek, brzoskwiń, a nawet truskawek. Niektóre osoby stosują w tym celu również ryż. Wtedy bazą smaku wina (poznaj: wina z tannat ) są dodawane zioła. Poza owocami, warto zaopatrzyć się naturalnie w gąsior oraz drożdże. Takie produkty można znaleźć bez trudności w sklepach, a produkowanie alkoholu jest dość proste. Gąsior musi zdecydowanie stać w ciepłym oraz suchym miejscu, wówczas wino jest najsmaczniejsze.

Domowe trunki czasami są stosowane głównie w celach leczniczych, w szczególności jeśli w ich składzie można znaleźć zioła. Coraz częściej nalewki według rodzinnych receptur można nabyć także w sklepie, w konkurencyjnych cenach.