Przepis na zdrowe śniadanie, czyli jak zdrowo i pysznie rozpocząć dzionek

Dietetycy już od dawien dawna przekonują, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem podczas dnia. Ma dawać wielką siłę, gwarantować sprawność umysłu i tę fizyczną oraz wspomóc właściwy rozwój naszych szkrabów i nastolatków.

Sporządzanie zdrowego posiłku wymaga oczywiście pewnej erudycji, ale tę z powodzeniem można zdobyć czytając pozycje książkowe (nawet te kulinarne) lub czytając niedokładnie właściwe artykuły w internecie lub w prasie. Z drugiej strony nie trzeba być jednak fachowcem w zakresie dietetyki, aby postawić na stole posiłek równie pożywny, jak i pysznie wyglądający. Coraz częściej stosuje się olej kokosowy, który perfekcyjnie nadaje się do smażenia i pieczenia np. naleśników, a nawet jajecznicy na śniadanie. Warto dowiedzieć się więcej: o czym warto wiedzieć.

śniadanie

Autor: ZT Bielmar
Źródło: ZT Bielmar

Przepis na zdrowe śniadanie będzie zależeć między innymi od: pory roku, stanu zdrowia członków rodziny, grubości portmonetki, dostępności produktów na rynku bądź urodzaju w przydomowym ogródku. Niezwykle ważne jest, aby sporządzając menu nie zapominać o jego ciągłym ożywianiu. Po pierwsze jednostajność nie należy do repertuaru zdrowych przyzwyczajeń, a po drugie, nie każdy będzie zauroczony podanym trzeci raz z rzędu serkiem wiejskim z rzodkiewką i szczypiorkiem.

W praktyce przepis na zdrowe śniadanie sprowadza się do wyliczenia produktów, które mają wejść w skład posiłku lub podania listy tych niemile widzianych. Warto zainwestować w bardzo dobry gatunkowo nabiał. Węglowodany w nim zawarte spowodują, że nie zabraknie nam wigoru w czasie wykonywania codziennych, nawet najmniej zajmujących, czynności. Z jaj zrobimy apetyczną, posilną jajecznicę, a żółciutki serek będzie fantastycznym dodatkiem do kanapek (zobacz proste przepisy na zdrowe śniadanie). Nie możemy także zapominać o cukrach, już od podstawówki uczą nas, że cukier szkodzi zdrowiu i jest niebezpieczny. Co jednak zrobić w sytuacji kiedy nie możemy żyć bez cukru? Jest łatwe rozwiązanie, istnieje bardzo dużo zamienników, które w smaku są takie same jednak skład jest całkowicie różny. Sprawdź: kliknij i wybierz .

Zwyczajowo zakupujemy białe pieczywo, tymczasem o wiele zdrowsze jest to ciemne. W dobrych piekarniach wybór jest wielki, od tych całkiem niepozornych chlebów, po apetycznie wyglądające bułeczki z ziarnami. A obok pieczywa zawsze można zjeść zupę mleczną lub płatki zbożowe o smaku czekolady.

śniadanie

Autor: AnnieAnniePancake
Źródło: http://www.flickr.com

Wielu mieszkańców domu jeszcze dobrze nie otworzy powiek, a już pomyśli o pachnącej, świeżo parzonej kawie. Tymczasem wybór tych o wiele zdrowszych płynów jest tak duży, że nawet tradycyjna herbata powoli trąci szlafrokiem. Ustępuje miejsca sokom pomarańczowym, mleku, kakao, kawie ze zbóż. Tym samym przepis na zdrowe śniadanie poszerza się o nowy wybór produktów.

W gorączce porannych przygotowań nie wolno zapominać, że czas na jedzenie śniadania jest święty. To posiłek, którego nie je się w pośpiechu, na stojąco, jak zapiekanki zakupione w budce z fast foodami.

Jeśli przedstawiana w tym serwisie tematyka jest dla Ciebie ciekawa, to ponadto zobacz też inne warte przeczytania teksty.

Nawet jeśli nie mamy czasu na przygotowanie to lepiej kupić wcześniej gotowe danie np. , ale za to zjeść w spokoju i bez pośpiechu. Przepis na zdrowe śniadanie musi również uwzględniać przynajmniej półgodzinną pauzę w rannej krzątaninie.