Przestrzeń gastronomiczna w salonie

Kuchnia w salonie to rozwiązanie dość popularne. Tyczy się to nie tylko kawalerek, choć w takim wypadku takie połączenie bywa szczególnie użyteczne. W każdym razie, zestawienie kuchni i salonu w jedno niesie ze sobą wiele zalet. Dlaczego opłaca się wziąć pod uwagę takie rozwiązanie?

Kuchnia otwarta na salon

Autor: designmilk
Źródło: http://www.flickr.com
Najważniejszy plus zestawienia przestrzeni gastronomicznej z salonem odnosi się do metrażu. Czasem lokatorzy decydują się na wyburzenie istniejącej ściany pomiędzy salon z kuchnią. W ten sposób mieszkanie zyskuje dużą ilość przestrzeni. Teoretycznie, zdobywamy jedynie przestrzeń, jaką zajmuje ściana. Praktycznie jednak tego typu zestawienie pomieszczeń daje wrażenie dużo większego mieszkania. Warto pamiętać, że duże przestrzenie doskonale pasują do stylistyki modernistycznej. Inspiracje na ten temat możesz podglądnąć na – wiele inspiracji kuchennych).

Kuchnia zamknięta

Autor: Bill Wilson
Źródło: http://www.flickr.com

Połączenie kuchni i salonu docenią również młodzi rodzice. Gdy musimy ugotować posiłek, a przy tym pilnować dzieci, to zadanie takie nie jest łatwe, kiedy kuchnia (https://www.gustomania.pl/pl/n/list) jest osobnym pokojem. Dzieci w kuchni nie będą miały co robić, a obserwowanie maluchów może skończyć się spaleniem potraw. Za to wtedy, gdy kuchni i salonu nie dzieli nic, maluchy będą się spokojnie bawić w pokoju gościnnym, a mama czy tata (sprawdź więcej) może gotować posiłek bez obaw, w tym samym czasie obserwując dzieci.

Identycznie przedstawia się sprawa z gośćmi. Kiedy organizujemy domówkę i przychodzi do naszego domu duża ilość gości, warto byłoby dotrzymać im towarzystwa. Na szczęście kiedy kuchnia i salon stanowią pojedyncze wnętrze, można przygotowywać jedzenie i przy tym utrzymać rozmowę z gośćmi.