Gotowanie jest sztuką, lub przekleństwem

Wiele zależy od umiejętności a także od posiadanych akcesoriów, które czasem okazują się niezwykle pomocne w błyskawicznym i łatwym wykonywaniu nawet najbardziej wymyślnych potraw, czy wręcz przeciwnie, będą powodować przypalanie, wykipienie, niedopiekanie oraz wiele innych trudnych zdarzeń.

Dwójka kucharzy

Autor: Coqui the Chef
Źródło: http://www.flickr.com
Jeżeli zatem tyle zależy od najprostszego wyposażenia kuchennego, to planując jego zakup, trzeba solidnie pomyśleć, co i za jakie pieniądze chce się posiadać w czasie szaleństw w kuchni. Na pewno warto zrobić dokładną listę tych przedmiotów, które powinny znaleźć się w kuchni. Każda lista może być inna pod tym względem, ponieważ przeróżne są style gotowania i preferowane jadłospisy. Jednak na wszystkich muszą znaleźć się pewne kategorie artykułów potrzebnych w kuchni, bez których raczej nie da się przystąpić do gotowania.

Konieczne będą na pewno różnego rodzaju naczynia do gotowania , a wśród nich duże i

Przygotowywanie potrawy

Autor: Coqui the Chef
Źródło: http://www.flickr.com

małe garnki, ze dwie patelnie, naczynie żaroodporne lub prodiż do pieczenia oraz na przykład rondel. Nie mniej istotne są małe przybory (www) używane w czasie przygotowywania dań, jak na przykład chochelki, sitka, łyżki do zup, mieszadła czy trzepaczki. Nie obejdzie się bez porządnych noży, gdzie najważniejszy jest oczywiście ostry jak brzytwa nóż do filetowania oraz nóż do obierania albo do krojenia jarzyn. Komplet dobrych talerzyków i misek do układania przygotowanych potraw lub półproduktów również nie zaszkodzi.

Wszystkie najbardziej potrzebne naczynia do gotowania posiadają tę zaletę, że są wszechstronne, choć jednocześnie mało skomplikowane. By przyrządzać smakowite potrawy nie trzeba absolutnie poświęcać fortuny na wolnowary, termomiksy, czy osobne urządzenia do krojenia czosnku, odsączania sałaty i tysiące innych. Owszem, są to niezłe akcesoria i na pewno ułatwiają pracę mało doświadczonym osobom, jednak dobry kucharz nie musi z nich korzystać. Zważywszy, że każdy następny robot zajmuje sporo miejsca roboczego w kuchni i nierzadko rujnuje budżet, najlepiej podnieść swoje umiejętności, aby nie być zdanym na tego typu pomocników w kuchni.