Jakim sposobem wykonać smaczne bułki z cynamonem?

Cynamonowe bułki to doskonały przepis na przepyszną przekąskę. Możesz je wykonać z różnymi dodatkami. Do bułek warto dorzucić orzechy albo nieco żurawiny. Często ludzie zachwycają się też bułkami cynamonowymi z rodzynkami. Gotowe cynamonowe bułeczki dobrze jest z kolei zjeść z dżemem lub specjalnie przygotowanym kremem. Warto jednak nadmienić, że smakują doskonale nawet bez jakichkolwiek dodatków.

bułeczki z cynamonem

Autor: Magnus Nordin
Źródło: http://www.flickr.com
Aby upiec cynamonowe bułeczki musisz w pierwszej kolejności zrobić bazowe ciasto z drożdżami. Aby je wykonać pomieszaj mąkę oraz sól plus cukier. W osobnej misce zmieszaj drożdże i mleko, a następnie dodaj do mąki. Do tego dolej także roztopione masło. To ostatnie możesz zastąpić również olejem. Taką mieszaninę musisz ugniatać tak długo, aż zamieni się w jednolite ciasto. Powinno to trwać około kilka minut, chyba że nie masz doświadczenia to ugniatanie ciasta może Ci zająć nieco więcej czasu.

Jeżeli masz ochotę zdobyć uzupełniające informacje na przedstawiany temat, odkryj ponadto inne nasze witryny na podobny temat – one też są ciekawe.

Mieszaninę możesz ugniatać ręcznie lub też możesz użyć haka do ciasta drożdżowego. Urobione ciasto trzeba uformować w kulę oraz włożyć do miski. W następnej kolejności odłóż je do lodówki. Powinno tam leżeć minimum jedną noc, aż trochę urośnie.

Gdy wyciągniesz ciasto, by wykonać cynamonowe bułeczki (tu znacznie więcej: przepis na cynamonowe bułki), w pierwszej kolejności je rozwałkuj a następnie posyp cynamonem oraz brązowym cukrem. Jeśli chcesz, to na tym etapie możesz dorzucić rodzynki oraz orzechy czy też żurawinę – co najbardziej Ci odpowiada. Tak przygotowane ciasto musisz zrolować.

Zrolowane ciasto trzeba podzielić na mniejsze kawałki – w ten sposób stworzysz formę bułek. Kawałki ciasta rozłóż na tortownicy, posmaruj oliwą a na koniec zakryj folią spożywczą. Bułki muszą być rozłożone w odstępach paru centymetrów, jako że zwiększą swoją objętość. Gdy już tak się stanie, powinieneś włożyć je do piekarnika na dwadzieścia minut. Nastaw piekarnik na 175 stopni. Bułki są najlepsze na ciepło.